Hotel Rado i promocja gmin |
|
|
|
Napisał: Robert Myjak
|
środa, 19 września 2012 |
9 września br. na terenie obiektów Hotelu Rado w Woli Chorzelowskiej odbył się pierwszy "Festiwal Smaku i Kultury", którego inicjatorem była Lokalna Grupa Działania PROWENT. Organizacja Festiwalu to między innymi promocja Stowarzyszenia i obszaru jego działania, który obejmuje swoim zasięgiem gminy Powiatu Mieleckiego oraz Gminy: Żyraków, Szczucin, Dąbrowa Tarnowska i Radgoszcz. Podczas Festiwalu zaprezentowany został dorobek kulturalny i dziedzictwo kulinarne gmin będących członkami Stowarzyszenia. Ekspozycja wystawiennicza Gminy Borowa została przygotowana przez Góreckie Stowarzyszenie Kobiet "Victoria" z Górek. Oprawę artystyczną przygotował zespół taneczny "Borowiacy" działający przy borowskim GOK –u.
Stoisko wystawiennicze przygotowane przez panie ze stowarzyszenia wyróżniało się różnorodnością potraw i aranżacją stoiska. Na stole dominowały tradycyjne potrawy wykonane wg przepisów naszych babć i prababć. Ucztą dla podniebienia były „karasie w śmietanie” i karkówka po myśliwsku. Eksponowane miejsce na stoisko zajmowały zarejestrowane na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa: róża ucierana, kruszonka, ser żółty domowy, kompot z suszu, panepuchy, kacapoły, kapusta z kaszą. Były też chleb swojski, smalczyk, ogórki kiszone oraz ciasta i ciasteczka. Na stoisku nie mogło zabraknąć tradycyjnych trunków. Panie ze stowarzyszenia zadowoliły gusta wytrawnych koneserów. Zaproponowane do degustacji nalewki o nieco intrygujących nazwach błyskawicznie znalazły zwolenników. Cymes wiśniowy, bursztynowa czy malinowa szumigłówka smakowały wybornie, a gościnność i życzliwość gospodyń stoiska sprawiły, że podczas Festiwalu było przy nim tłoczno i gwarno. Prezentacji kulinarnej towarzyszyła wystawa rękodzieła artystycznego lokalnych twórców.Podczas Festiwalu ogłoszono Konkurs na "Najsmakowitszą potrawę obszaru PROWENT". Góreckie kobiety zdobyły wyróżnienie w Konkursie za "karasie w śmietanie". Potrawa ta nawiązuje do tradycji kulinarnych obszaru PROWENT i Komisja konkursowa jednogłośnie doceniła walory smakowe tej potrawy.Promocja Gminy Borowa podczas Festiwalu to nie tylko ekspozycja kulinarna połączona z degustacją potraw. To także prezentacja artystyczna i wspaniały koncert w wykonaniu "Borowiaków". Młodzi tancerze zaprezentowali się w tańcach narodowych i w suicie tańców śląskich oraz wokalnie, w wiązance pieśni ludowych. Uczestnicy Festiwalu z podziwem oglądali popisy tancerzy. Ich pasje taneczne i umiłowanie folkloru zostały nagrodzone gromkimi brawami.Aktywność gmin obszaru PROWENT wokół działań związanych z pielęgnowaniem tradycji, bogactwo kulturowe regionu oraz promocja obszaru PROWENT to przesłanki do zorganizowania w roku następnym drugiej edycji Festiwalu.
|