Rzeźby w owocach i warzywach |
|
|
|
Napisał: Robert Myjak
|
piątek, 07 grudnia 2012 |
30 listopada br. w Gminnym Ośrodku Kultury w Borowej odbyły się warsztaty z carvingu. Uczestnikami spotkania były panie zainteresowane upiększaniem swoich potraw i aranżacją stołów przygotowywanych na różne uroczystości. Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Jej ojczyzną jest Tajlandia, gdzie twórczość ta uznawana jest za dziedzictwo narodowe. Carving bardzo szybko zdobywa popularność w naszym kraju i jest eksponowanym elementem sztuki kulinarnej.
Podczas warsztatów prowadzonych przez Panią Elżbietę Dykas nasze uczestniczki poznały podstawowe zasady pracy oraz niezbędne narzędzia do wykonywania owocowych dekoracji. Wykorzystując różne warzywa np.: pora, ogórka czy cebulę , technik rzeźby i wyobraźni, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki panie sprawiały, że te pospolite warzywa przeistaczały się w prawdziwe cudeńka. Owocowe rzeźby wykonane na zakończenie warsztatów pozwoliły stworzyć smakowitą kompozycję nacechowaną finezją i zmysłem estetycznym. Zapewne wiedza i umiejętności zdobyte podczas spotkania pozwolą paniom zaaranżować piękne, świąteczne stoły na uroczystości rodzinne z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz wykorzystać te doświadczenia przy organizacji imprez karnawałowych.
|